Πρόβα απόβασης φαίνεται πώς επιχείρησαν στη Ρώ οι Τούρκοι με το ελικόπτερο να πετάει χαμηλά και μέσα στη νύχτα σε ένα επεισόδιο που συμβαίνει σε μία συγκυρία που θυμίζει ημέρες... Ιμίων.
Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν το ελικόπτερο της Τουρκίας που έκανε διέλευση πάνω από την Ρω ήταν του Στρατού ή της Ακτοφυλακής, αν έφερε κομάντος ή όχι. Έιναι όμως βέβαιο, όπως αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου πώς η Άγκυρα «τέσταρε» πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά.
Καθοριστικής σημασίας φαίνεται πώς ήταν η ρίψη των τροχιοδεικτικών πυρών που έριξαν οι στρατιώτες της Φρουράς, όπως επίσης και η κινητοποίηση των Ένοπλων Δυνάμεων που υπήρξε και σίγουρα καταγράφηκε από την τουρκική πλευρά.
Πληροφορίες του «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ» αναφέρουν πως δόθηκε εντολή άμεσα να απογειωθούν αεροσκάφη να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν το τουρκικό ελικόπτερο, ενώ ενεργοποιήθηκε και η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Το στίγμα του τουρκικού ελικοπτέρου έγινε αντιληπτό πριν καν ακόμη μπει στο ελληνικό FIR Αθηνών.
Το περιστατικό πάντως προκαλεί ανησυχία στους επιτελείς του Πενταγώνου, αφού οι Τούρκοι δείχνουν να δοκιμάζουν και να εγκαινιάζουν νέους τρόπους αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θέλοντας, όπως εξηγούν Έλληνες αξιωματικοί να δείξουν πώς επιδιώκουν κάποιο τετελεσμένο γεγονός στο Αιγαίο.
Η κατάληψη μιας νησίδας ή μίας βραχονησίδας είναι από τα βασικά σενάρια που επιδιώκει η Τουρκία και βεβαίως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά την κρίση των Ιμίων. Η κρίση των Ιμίων αποτέλεσε την αιτία για μία πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού αμυντικού δόγματος, το οποίο ανέπτυξε δομές και δυνάμεις εξειδικευμένες στον πόλεμο σε περιοχές του Αιγαίου, αλλά και νέες τακτικές.
Άλλα σενάρια που εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι:
Ναυτικός «αποκλεισμός»
Αποτελεί ίσως το πιο συχνά εφαρμοζόμενο στην πράξη σενάριο. Στην πράξη ο ναυτικός αποκλεισμός από δυνάμεις επιφανείας ή και υποβρύχια αποτελεί πολεμική ενέργεια η οποία, στο ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο των Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής (ΕΚΕ) αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Κάθε φορά που η Τουρκία διεξάγει ναυτική άσκηση στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει κατά γράμμα τους κανόνες και τα προβλεπόμενα του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σοβαρής εμπλοκής όχι τόσο σε ναυτικό επίπεδο, όσο σε επίπεδο αερομαχίας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια προσωπικού.
Κεραία κινητής τηλεφωνίας
Αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις για την ελληνική πλευρά. Το συγκεκριμένο σενάριο αφορά την εγκατάσταση υπό συνθήκες μυστικότητας, κεραίας δικτύου εταιρείας τουρκικής κινητής τηλεφωνίας σε μικρό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, μη κατονομαζόμενο ονομαστικά από τις συνθήκες Λονδίνου, Λωζάνης και Παρισίων, και, συνεπώς, κατά την τουρκική άποψη «ώριμο» για διεκδίκηση. Η εκ των υστέρων αποκάλυψη της ύπαρξης της κεραίας θα έθετε εξ ορισμού θέμα «ιδιοκτησίας» της νήσου.
Αμφισβήτηση αρμοδιότητας έρευνας & διάσωσης
Αποτελεί το πιο πρόσφατο όπλο στη φαρέτρα της Άγκυρας, η οποία στην προσπάθειά της να μεταφέρει το ανατολικό όριο του FIR Αθηνών στο μέσο του Αιγαίου, το 25ο μεσημβρινό, έχει αποδυθεί σε μία πολυεπίπεδη προσπάθεια άρνησης του ελληνικού δικαιώματος (για την ακρίβεια υποχρέωσης που απορρέει από την ανάθεση στη χώρα του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή ελέγχου πτήσεων-FIR Αθηνών), η οποία περιλαμβάνει ακόμη και την άρνηση Τούρκων χειριστών (όπως έγινε με το περιστατικό της δολοφονίας Ηλιάκη στην Κάρπαθο, όπου παραπλέον εμπορικό πλοίο ξένης σημαίας παρουσιάστηκε -ή αφέθηκε- να γίνει ο από μηχανής θεός) να διασωθούν από τα ελληνικά μέσα που είχαν σπεύσει στην περιοχή!
Επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ
Αποτελεί ίσως το πιο πιθανό σενάριο πρόκλησης έντασης και ενδεχομένως θερμού επεισοδίου. Το πλέον αναμενόμενο σενάριο κρίσης τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και μήνες. Εδώ το σενάριο προβλέπει την εμφάνιση – μονομερώς – τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα σταματήσει το τουρκικό σκάφος, αφού εκ των πραγμάτων θα πρόκειται για άκρως επιθετική ενέργεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.